Vánoce jsou svátky klidu, míru a cukru. Jak vyrobit ty pravé mediální perníčky, vám ukážeme v naší fotogalerii. Protože nejsme sprostě mluvící oceňovaný kuchař, ale ani lidový kuchař-skiservisák, nedáme vám recept na těsto samotné, nejlepší je sáhnout po svých oblíbených. Ale s takovým dekorováním, to už poradit umíme. Bohužel žlutá barva na hnědém perníčku moc nevynikla, proto jsme prohodili červenou a žlutou, ale věříme, že nám to odpustíte, na funkci (čti chuť) to vliv nemělo.
Na začátku je důležité těsto správně vyválet (čti rovnoměrně), aby se některé kousky nepřipalovaly, zatímco ostatní by byly nedopečené
Potom nastává fáze vykrajování. My jsme se rozhodli jít cestou neuniformity, proto jsme nepoužili vykrajovátka, ale krájeli jsme od ruky
Dobrým poznávacím znamením, že předchozí fáze proběhla dle regulí je, že ti nezbylo žádné těsto 😀
Vykrájené tvary si srovnej na plech vyložený pečícím papírem, nech mezi nimi dostatečné mezery, perníčky se při pečení zvětší
Průběžně kontroluj, jestli už perníčky nejsou. U tloušťky 3 milimetry to trvá 10-12 minut
Dobré je pověřit hlídáním trouby někoho spolehlivého, v našem případě to byl velmistr v zírání
Perníčky hned po vytažení z trouby potři rozšlehaným vajíčkem, získají lesk
Naopak až po úplném vychladnutí je začni dekorovat: my jsme do rozšlehaného vajíčka nejdřív rozmíchali červené potravinářské barvivo a nakreslili si červené okraje perníčků. Přetahy nevadí, další vrstvy je překryjí
Z citronové šťávy, cukru a bílku jsme udělali polevu, kterou jsme nakreslili bílou výplň „obrazovky“
Do zbylé cukrové polevy rozmíchej žluté potravinářské barvivo a pomocí sáčku s ustřiženým rohem nakresli postavičku Mediátorka. Žlutá krásně zakryje všechny přetahy mezi červenou a bílou vrstvou
Nastává nejdůležitější fáze: začni se rychle rozhlížet, kdo nestihl utéct a pomůže ti při úklidu 🙂
Teprve po zaschnutí perníčky seskládej na sebe a nech v uzavřené krabici změknout. Doporučujeme perníčky uložit k někomu, kdo je moc nejí, případně rovnou udělat větší várku 😉